Geschiedenis

De Broek- en Simontjespolder is al eeuwenoud. De Simontjespolder is de oudste van de twee: hij stamt uit het begin van de 17e eeuw. Op 25 juli 1625 werd ook de Broekpolder gesticht. In 1639 werden de twee polders verenigd.

De polder behoorde tot de gemeenten Oegstgeest en Warmond en was vanuit Oegstgeest bereikbaar via de al sinds mensenheugenis bestaande Broekweg, nu het fietspad door de Merenwijk. Het was buitengebied van de stad, in roerige tijden schootsveld buiten de vesting.

Jan van Goyen

Het schilderij ‘Gezicht op Leiden vanuit het noordwesten’ van Jan van Goyen, uit 1653, laat zien hoe de polders er in deze beginjaren uitzagen. Een van de molens op het schilderij is de voorloper van de Boterhuismolen, aan de overkant van de Zijl.

Broekdijkmolen

Bij de stichting van de Broekpolder in 1625 werd aan de rand van de polder een wipmolen geplaatst, die het gebied van (toen) in totaal 255 hectare bemaalde. De molen sloeg het water uit op de Groote Sloot. Na meer dan twee eeuwen, in 1839, moest deze molen ingrijpend hersteld worden. Men besloot vlakbij voor dertienduizend gulden een nieuwe molen te bouwen. Deze achtkante houten schepradmolen op een stenen fundament was de voorloper van de huidige Broekdijkmolen, die het laatste restant van de Broek- en Simontjespolder bemaalt.